Zuid Portugal

Wandelen in de Alentejo

De Alentejo is een nog vrij onbekende regio in Zuid Portugal, dit is het gebied ten Zuiden van de rivier de Taag  en ten noorden van de Algarve. Het is het dunst bevolkte deel van Portugal en dat merk je: rust en ruimte alom!

In het zuidwesten van de Alentejo vind je één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. Hier loopt ook de lange afstand wandelroute de Rota Vicentina, in 2016 uitgeroepen tot één van de beste wandelbestemmingen in Europa! Hier wandel je langs ongerepte kust met stille stranden en verder over de groene heuvels van het slaperige platteland van de Alentejo.

De Noord Alentejo wordt door velen over het hoofd gezien. Onbegrijpelijk voor zo’n mooie streek, maar het zal aan de locatie liggen: ver weg gestopt tegen de Spaanse grens aan en in het Noorden tegen Centraal Portugal aanschurkend. Dit deel wordt wel “de andere Alentejo” genoemd en is veel groener en waterrijker dan de zuidelijke helft. Je kunt hier prachtig wandelen langs rivieren, beekjes, oude watermolens en kastelen.

 

Cultuur & zee in de Alentejo

Als je na het wandelen wat cultuur wilt snuiven dan raden we je aan om de prachtige, eeuwenoude universiteitsstad Evora te bezoeken en als je toch in de buurt bent ga ook zeker langs bij het kleine Evora Monte met haar kasteel en de mooie witte stad Estremoz die wat oostelijker liggen.

Andere favorieten van ons zijn Mertola, mooi gelegen aan de rivier de Guadiana, de grensrivier met Spanje. In dit witte dorp vind je nog vele sporen van de Romeinse en Moorse overheersing, het is als het ware een openluchtmuseum. In de omgeving kun je mooi wandelen over lokale wandelroutes.

Meer richting Noorden maar vlakbij de grens met Spanje blijvend, vind je de twee prachtige plaatsjes Marvao en Castelo Vide. Het middeleeuwse en ommuurde dorp Marvao ligt hoog op een granieten plateau met prachtig uitzicht. Met haar kasteel en smalle straatjes waan je je hier in vroegere tijden.
Het witte stadje Castelo de Vide heeft ook een mooi kasteel maar wat de meeste indruk maakt, is de oude Joodse wijk, de beste bewaarde in Portugal. Je loopt hier door een labyrint van straatjes waar sporen van de Hebreeuwse cultuur nog volop aanwezig zijn. In het omringende natuurpark Serra de Sao Mamede kun je prachtig wandelen.

Ook voor een verblijf aan de kust zit je goed in de Alentejo. Twee van onze favoriete kustplaatsjes zijn Porto Covo en Vila Nova de Milfontes. Op de zomermaanden na, zijn dit heerlijke rustige plekken om te verblijven en je kunt hier ook goed surfen. Beide plaatsjes liggen aan de Fishermen’s trail van de Rota Vicentina.

Wandelen in de Algarve

De Algarve in Zuid Portugal is een prachtige bestemming voor een wandelvakantie. De zuidwestkust is wild en ongerept. Hierachter vind je het binnenland met beboste heuvels, olijfgaarden en kurkeikenbossen. En hier weer achter, de bergen van het natuurgebied Monchique met de hoogste bergtop van de Algarve: de Foia 902 m.

In Monchique zijn vele wandelroutes uitgezet. Je vind hier ook het mooie kleine spa plaatsje Caldas de Monchique, in haar eeuwenoude baden kun je heerlijk relaxen na een stevige wandeling.  Het stadje Monchique met haar smalle straten en oude panden is ook zeker een bezoek waard.

In het oosten van de Algarve, langs de rivier de Guadiana die de grens met Spanje vormt, kun je ook prachtig wandelen. Je komt langs kleine, traditionele dorpen met kastelen hoog op de heuvels. Je vindt hier de GR Guadiana die langs de grensrivier met Spanje leidt.
De Via Algarviana die oost en west Algarve met elkaar verbindt heeft als startpunt het mooie plaatsje Alcoutim met haar kasteel, gelegen aan de rivier. De route leidt in ca. 300 km naar Cabo de Sao Vicente aan de Zuidwestkust waar de route de Rota Vicentina ontmoet. Vanaf dit punt kun je de Rota Vicentina noordwaarts naar de Alentejo volgen of langs de kust naar de oude kleurrijke stad Lagos wandelen.

Deze wandelroutes geven je een heel ander beeld van de Algarve dan het “zon, zee en zand” imago dat deze streek bij velen heeft.

Cultuur in de Algarve

De Algarve is meer dan zon, zee en zand. Je vindt hier ook mooie stadjes en dorpen. Hieronder een paar van onze favorieten.

Hoewel toeristisch is het kleurrijke Lagos een leuke stad om te bezoeken. Je kunt hier heerlijk dwalen door het oude centrum met haar smalle straatjes, mooie oude panden en vele terrassen. Op veel plekken vind je kleurige muurschilderingen, van klein tot metershoog. Lagos heeft een prachtige kustlijn met mooie baaien en rotspartijen.

Faro wordt vaak gezien als een reishub waar je noodgedwongen langskomt maar Faro heeft meer: een mooi oud centrum, leuke lokale markten, en het nationale park Ria Formosa naast de deur. Met een boot kun je de eilanden in het park bezoeken.

Olhao
, naast Faro gelegen, is een andere favoriet van ons. Dit oude vissersstadje heeft een levendige vis- en groentemarkt aan de haven waar ’s ochtends de verse vis aan wal wordt gebracht. Het is leuk rond te lopen door de oude visserswijk met haar kleurige tegelfacades. Vanaf Olhao kun je de veerboot nemen naar de mooie eilandjes Culatra en Ermona gelegen in Via Formosa. Je vindt hier prachtige stranden en je kunt er mooi wandelen.

Verder naar het oosten vind  je het sfeervolle witte dorp Alcoutim, aan de grensrivier de Guadiana gelegen. Vanaf het kasteel op de heuvel heb je een mooi uitzicht op het  Spaanse “tweeling” dorpje Sanlucar de Guadiana. In de omgeving kun je prachtig wandelen over de oude smokkelpaden die nu onderdeel zijn van de Rota Guadiana.

ZW Alentejo – Rota Vicentina

Wandelreis over de Rota Vicentina – fishermen’s trail, langs een ongerepte, ruige kliffenkust met kleine baaien. Je verblijft in kleinschalige accommodaties in de verschillende kustplaatsjes en de bagage wordt voor je vervoerd.

Continue reading

ZW Alentejo – Rota Vicentina

Wandelreis over de Rota Vicentina, langs de ongerepte kust en door het mooie binnenland met indrukwekkende kurkeiken. Je verblijft in kleinschalige accommodaties en de bagage wordt voor je vervoerd.

Continue reading

Alentejo & Algarve – Rota Vicentina

Wandelreis over de Rota Vicentina langs de ongerepte, ruige kust van de Alentejo en de zuidwestelijke Algarve. Je verblijft in kleinschalige accommodaties en de bagage wordt voor je vervoerd.

Continue reading

Oost-Algarve – winter wandelreis

Wandelreis in het mooie en rustige binnenland van de Oost- Algarve, een voor velen nog onbekend gebied. Je verblijft in kleinschalige accommodaties en de bagage wordt voor je vervoerd.

Continue reading

ZW Algarve – Feel Good vakantie

Interessante activiteiten, thema weken en Feel Good vakanties in de ZW Algarve op een bijzondere plek. Je kunt hier terecht voor coaching met ezels, wandelen, relaxen en andere activiteiten. De opbrengst gaat naar het ezelcentrum waar verwaarloosde ezels worden opgevangen.

Continue reading

Oost Algarve – Trektocht

Mooie wandelreis in de Algarve. Je wandelt over de Via Algarviana en Grande Rota do Guadiana vlakbij de grens met Spanje in Oost Algarve, een vrij onbekend gebied. De bagage wordt voor je vervoerd.

Continue reading

Beste Natuurreisgids.

Buy Crossbill Guide Southern Portugal

Reacties zijn gesloten.