Leuke tips

Onze vakantie tips voor Portugal. Naast prachtige wandelingen biedt  Portugal ook volop mogelijkheden voor culturele en actieve uitstapjes die je kunt combineren met een wandelvakantie. Lissabon en Porto zijn natuurlijk klassiekers maar er is nog zo veel meer!
Hieronder vind je een aantal persoonlijke tips en ik weet zeker dat er iets voor je bijzit: van kleurrijke azulejos en street art tot indrukwekkende steden, stille stranden en wandelen met hummende alpaca’s en eigenzinnige ezels. Portugal: een veelzijdig vakantieland!

Kleurrijke Portugese tegels

Als je door Portugal reist en wandelt, kan je de kleurrijke Portugese tegels onmogelijk over het hoofd zien. Vele voorgevels van huizen en andere panden zijn bedekt met deze prachtige oude azulejos. Ook in het interieur kom je ze tegen in vele designs en kleuren.
In Lissabon vind je de meeste azulejos maar ook in kleinere steden zoals Aveiro, net onder Porto gelegen, kun je je hart ophalen. Prachtig betegelde gevels geven aan deze toch al zo kleurrijke stad nog eens een extra cachet. De oude visserswijk van Olhao, aan de zuidkust, is ook een aanrader voor de  tegelliefhebber.
Vergeet ook Caldas da Rainha  niet, een uur noordelijk van Lissabon gelegen. Naast prachtige oude panden vind je hier het Museu da Cerâmica waar je vele azulejos aantreft naast het werk van bekende Portugese kunstenaars.

Oude dorpen in Midden Portugal

In Centraal Portugal vind je de Aldeias do Xisto oftwel de schist dorpen. Er zijn er in totaal 27 in Centraal Portugal en de meesten zijn te vinden in het groene achterland van Coimbra. De tijd lijkt in deze dorpen veelal stil te hebben gestaan. De oude huizen zijn prachtig opgebouwd uit het leisteen dat in de omgeving gewonnen wordt. Veel van de dorpen zijn leeggelopen maar inmiddels worden er weer huizen verbouwd en gebruikt voor oude ambachten, cafés en accommodaties.

Richting de Spaanse grens vind je het  bijzondere dorp Monsanto, genesteld tegen een granieten berg aan. De huizen hier zijn gebouwd tussen, op en onder gigantische keien en rotsen maken onderdeel uit van de woningen. Een prachtige plek om rond te wandelen!

Stille stranden in Zuidwest Portugal

Hoewel je van Noord tot Zuid Portugal overal prachtige stranden kunt vinden gaat onze voorkeur met name uit naar de Zuidwestelijke Alentejo en Algarve. Hier vind je één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. De hele kust valt hier onder “Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina”, waardoor deze kustlijn grotendeels ongerept is gebleven. Je vindt hier stille stranden, steile kliffen, vissershaventjes en kleine badplaatsen.
Een aantal favorieten van ons zijn: Vila Nova de Milfontes,  Almograve en Carrapateira. Allen gelegen op een fantastische locatie. En hoewel de Atlantische oceaan vaak te koud is om te zwemmen kun je hier heerlijk wandelen en ontspannen.

Indrukwekkende cultuur

Hierbij een paar van onze favoriete steden in Portugal.
Viana do Castelo, gelegen tussen de oceaan en de bergen, was vroeger één van de belangrijkste havens voor Portugese ontdekkingsreizigers. Je vindt hier een prachtig Middeleeuws centrum en fijne stranden.
Coimbra, deze stad heeft een eeuwenoude universiteit, bruisend studentenleven en authentieke fado café’s.
Tomar, een charmant stadje met een imposant kasteel van de Tempeliers en het indrukwekkende Convento de Cristo, één van de belangrijkste Portugese bouwwerken uit de renaissance.
Evora, in de Alentejo, heeft een prachtig historische centrum, omgeven door stevige stadsmuren en staat op de Unesco lijst van Erfgoed.

Wandelen met alpaca’s & ezels

Ezels behoren al lange tijd tot mijn favoriete dieren en sinds ik de hummende alpaca’s van Lisa in Portugal heb ontmoet staan ook zij op mijn lijstje.

Lisa heeft een kleine alpaca boerderij bij de plaats Aveiro, onder Porto en maakt prachtige dingen van de alpaca wol. Je kunt bij haar terecht voor een enthousiaste rondleiding en natuurlijk een kennismaking met haar dieren. Tevens kun je met de Alpaca’s een korte of lange wandeltocht maken. Leuk en interessant voor jong & oud!

En ja, ezels…ze zijn zo leuk! In de Monchique in de Algarve is Robert met zijn Spaanse ezels neergestreken. Hij knapt hier een oude, verwaarloosde quinta op en je kunt met hem en zijn kudde van 5 eigenzinnige ezels meewandelen door dit mooie deel van Portugal. Een aanrader!

Street Art in Portugal

Op zoek naar kleurrijke muurschilderingen in Portugal? Bezoek dan zeker het stadje Lagos in de Algarve. Al dwalend door de smalle straatjes in het oude centrum vind je vele grote en kleine schilderingen. Ik raad je wel aan om het stadje buiten het seizoen te bezoeken, in het hoogseizoen is erg druk en toeristisch.

Een andere aanrader is Covilha, gelegen aan de voet van de Serra de Estrela. Dit was vroeger het wolcentrum van Portugal maar na de sluiting van de fabrieken kwijnde de stad weg. De afgelopen jaren hebben er verschillende activiteiten plaatsgevonden om de stad nieuw leven in te blazen, waaronder het  urban art project Wool. Wool organiseert nu elk jaar een festival waarbij grootse muurschilderingen door nationale en internationale kunstenaars worden gecreëerd.

 

Deze pagina is een initiatief van de reisorganisatie Earth Tracks die o.a. kleinschalige wandelreizen in Portugal aanbiedt. Daarnaast vind je op deze website ook wandelreizen van een aantal van onze collega’s.

Earth Tracks biedt ook wandelvakanties en actieve reizen op mooie bestemmingen in andere landen in Europa en aan de randen hiervan: Nederland, Slovenië, Spanje, Engeland, Georgië, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Polen, Tsjechië, Roemenië en Turkije. Het zijn gebieden waar zij zelf enthousiast over zijn!

De reizen van Earth Tracks vallen onder de GGTO, het reisgarantiefonds voor gespecialiseerde kleinschalige touroperators waardoor je veilig en verzekerd bij ons kunt boeken.
 Earth Tracks is tevens aangesloten bij de VvKR de organisatie voor kleinschalige reisorganisaties.
De reizen van onze collega’s op deze website vallen niet onder Earth Tracks maar boek je bij de reisaanbieder zelf.

Earth Tracks
Tel: 06-21366693
info@earthtracks.nl
K.v.k nr: 34126713

Copyright Earth Tracks- Evelien Bogaart

Reacties zijn gesloten.