De wandelregio’s

Wandelen in de verschillende regio’s van Portugal

In Portugal kun je prachtig wandelen in de verschillende regio’s. Elke streek heeft zo zijn eigen kenmerken.
Kies je voor het groene Noorden van het land met haar rustige kust, granieten huizen en imposante natuurgebieden of liever Midden Portugal met haar heuvels, rivieren, bossen, leistenendorpjes en prachtige Zilverkust.
Of misschien gaat je voorkeur uit naar het zuiden: naar de Alentejo met haar ongerepte ruige kust met stille stranden, slaperige dorpen en eeuwenoude kurkeiken. En vergeet ook de Algarve niet, waar je prachtig kunt wandelen langs ruige kliffen, beboste heuvels, kurkeikenbossen en traditionele dorpen.
Behalve het vasteland bestaat Portugal natuurlijk ook nog uit Madeira en de Azoren. Prachtige, natuurrijke eilanden die een must zijn voor natuur- en wandelliefhebbers.
Behalve mooie natuur, vind je in Portugal ook overal de sporen van een rijk verleden waardoor je een mooie reiscombinatie kunt maken van natuur en cultuur waardoor je het land beter leert kennen.
Op deze website bieden wij kleinschalige wandelreizen, wandelvakanties en wandel accommodaties in verschillende regio’s van Portugal maar ook leuke tips voor andere activiteiten.

Wandelen in Noord Portugal

Noord Portugal is landelijk, groen, kalm en traditioneel. Je kunt hier wandelen langs eindeloze wijngaarden, historische steden, rustige stranden en door imposante natuurgebieden zoals Peneda-Geres.
Peneda-Geres is het enige nationale park van Portugal en een prachtig, ruig gebied voor een wandelreis. Hier vind je ruige granieten bergketens maar ook vruchtbare, groene dalen met traditionele dorpen.
Door het Noorden loopt de Caminho Portugues, de Portugese route van de Camino de Santiago. Het is eeuwenlang één van de belangrijkste pelgrimroutes naar Santiago geweest. Je vindt hier ook het Atlantische kustpad. Wandelend over dit pad maak je van dichtbij het strandleven mee: de vissers, de havenplaatsjes en de altijd veranderlijke krachtige oceaan.
Behalve mooie natuur vind je in het noorden bijzondere steden die een belangrijk rol speelden in het ontstaan van Portugal. Zoals de bruisende stad Porto, het oude Guimaraes, dat wordt gezien als de wieg van Portugal en Braga, de oudste en meest heilige stad van het land.

Wandelen in Centraal Portugal

Het midden van Portugal wordt ook wel het groene hart genoemd. Hier ligt de hoogste berg van Portugal, de Serra da Estrela (1992 m). Deze streek biedt een gevarieerd landschap met bossen, rivieren, stuwmeren, natuurparken en een bergachtig binnenland. Het is een interessant en mooi gebied voor een wandelreis.
In deze regio vind je ook de Aldeias do Xisto oftwel de schist dorpen. Er zijn er in totaal 27 in Centraal Portugal. De tijd lijkt in deze dorpen veelal stil te hebben gestaan. Mooie wandelroutes verbinden de dorpen met elkaar.
Centraal Portugal staat ook bekend om haar mooie oude steden waar je heerlijk kunt dwalen door de smalle straatjes en je je kunt vergapen aan de prachtige panden. Denk bijvoorbeeld aan de mooie oude universiteitsstad Coimbra en aan Tomar, de stad van de tempeliers met het indrukwekkende Convento de Cristo.

 

Wandelen langs de Zilverkust

De Costa de Prata oftewel de Zilverkust van Portugal is nog een relatief onbekende bestemming bij het grote publiek. Deze kust loopt ten Noorden van Lissabon tot net onder Porto, je vindt hier mooie, uitgestrekte zandstranden, vissersplaatsen, rotskusten en een ruige zee waar het goed surfen is. Maar je kunt hier ook historische stadjes bezoeken en wandelen in de mooie natuur.

Het landschap is gevarieerd, naast de machtige oceaan vind je hier een glooiend groen binnenland met akkers, wijngaarden, bos, rivieren en een prachtige lagune. Onderweg kom je langs oude windmolens, dorpen en kerkjes. Vanaf de heuveltoppen heb je mooi uitzicht op de kustlijn.

Als je aan de Zilverkust bent raden wij je zeker aan om het mooie Middeleeuwse vestingstadje Obidos te bezoeken. Binnen de oude stadsmuren vind je een labyrinth aan smalle kleurrijke straatjes. Vlakbij vind je Caldas da Rainha met haar oude termale baden en mooie keramiek. Een andere aanrader, vooral als je van een ruige zee houdt, is Nazaré waar elk jaar de hoogste en meeste spectaculaire golven worden gemeten. Je vindt hier ook één van de oudste visserstradities van het land.
Voor het gemak valt deze regio onder Midden Portugal op deze website.

Wandelen in de Alentejo

De Alentejo is een nog vrij onbekende regio in Portugal, dit is het gebied ten Zuiden van de rivier de Taag  en ten noorden van de Algarve. Het is het dunst bevolkte deel van Portugal en dat merk je: rust en ruimte alom!
In het zuidwesten van de Alentejo vind je één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. Hier loopt ook de lange afstand wandelroute de Rota Vicentina, in 2016 uitgeroepen tot één van de beste wandelbestemmingen in Europa! Hier wandel je langs ongerepte kust met stille stranden en verder over de groene heuvels van het slaperige platteland van de Alentejo.

De Noord Alentejo wordt door velen over het hoofd gezien. Onbegrijpelijk voor zo’n mooie streek, maar het zal aan de locatie liggen: ver weg gestopt tegen de Spaanse grens aan en in het Noorden tegen Centraal Portugal aanschurkend. Dit deel wordt wel “de andere Alentejo” genoemd en is veel groener en waterrijker dan de zuidelijke helft. Je kunt hier prachtig wandelen langs rivieren, beekjes, oude watermolens en kastelen.

Als je na het wandelen wat cultuur wilt snuiven dan raden we je aan om de prachtige, eeuwenoude universiteitsstad Evora te bezoeken en als je toch in de buurt bent ga ook zeker langs bij hte kleine Evora Monte met haar kasteel en de mooie witte stad Estremoz die wat oostelijker liggen.

Wandelen in de Algarve

De Algarve is een prachtige bestemming in Portugal voor een wandelvakantie. De zuidwestkust is wild en ongerept. Hierachter vind je het binnenland met beboste heuvels, olijfgaarden en kurkeikenbossen. En hier weer achter, de bergen van het natuurgebied Monchique met de hoogste bergtop van de Algarve: de Foia 902 m.

In Monchique zijn vele wandelroutes uitgezet. Je vind hier ook het mooie kleine spa plaatsje Caldas de Monchique, in haar eeuwenoude baden kun je heerlijk relaxen na een stevige wandeling.  Het stadje Monchique met haar smalle straten en oude panden is ook zeker een bezoek waard.

In het oosten van de Algarve, langs de rivier de Guadiana die de grens met Spanje vormt, kun je ook prachtig wandelen. Je komt langs kleine, traditionele dorpen met kastelen hoog op de heuvels. Je vindt hier de GR Guadiana die langs de grensrivier met Spanje leidt.
De Via Algarviana die oost en west Algarve met elkaar verbindt heeft als startpunt het mooie plaatsje Alcoutim met haar kasteel, gelegen aan de rivier. De route leidt in ca. 300 km naar Cabo de Sao Vicente aan de Zuidwestkust waar de route de Rota Vicentina ontmoet. Vanaf dit punt kun je de Rota Vicentina noordwaarts naar de Alentejo volgen of langs de kust naar de oude kleurrijke stad Lagos wandelen.

Deze wandelroutes geven je een heel ander beeld van de Algarve dan het “zon, zee en zand” imago dat velen hebben.

Wandelen op Madeira

Op Madeira vind je meer dan 2000 km aan levadas. Deze irrigatiekanalen voeren water uit het noorden van het eiland, over en door de bergen naar het drogere zuiden waar ze o.a. wijngaarden, bananenplantages en groentekwekerijen van water voorzien.
Langs de levadas zijn paden aangelegd om deze te onderhouden; ze maken van Madeira een fantastische wandelbestemming. Langs de levadas kun je wandelen tot diep in het laurierwoud en door ongerepte natuur. Je komt langs watervallen en kleine meren.
Houd je van wat ruiger dan kun je ook kiezen voor de prachtige trails aan de oostkust en door het bergachtige binnenland met onderweg indrukwekkende uitzichten.

Madeira heeft een heerlijk mild klimaat met temperaturen van gemiddeld zo’n 17 graden in de winter tot 25 in de zomermaanden. Je kunt hier dan ook het hele jaar door heerlijk wandelen en genieten.

Wandelen op de Azoren

De Azoren zijn een Portugese eilandengroep midden in de Atlantische op ca. 1400 km afstand van Lissabon. Er zijn in totaal 17 eilanden waarvan er 9 bewoond zijn. alle eilanden zijn van vulkanische oorsprong maar ze hebben elk hun eigen karakter en landschappen.
Voor natuurliefhebbers en wandelaars zijn de Azoren echt een ‘must’. Je kunt hier walvissen en dolfijnen spotten, prachtige wandelingen maken en in één van de vele thermale baden heerlijk relaxen.

Er zijn op de eilanden vele wandelroutes uitgezet, van korte lichte wandelingen tot flink pittige tochten. Je wandelt langs vulkanen, kratermeren, ruige kliffen, theeplantages, wijngaarden, heetwaterbronnen en nog veel meer.

De Azoren hebben een zeeklimaat met milde temperaturen. In de winter is het gemiddeld zo’n 17 graden en in de zomer loopt de temperatuur op naar zo’n 24 graden. In de winter valt veel regen.

 

 

Deze pagina is een initiatief van de reisorganisatie Earth Tracks die o.a. kleinschalige wandelreizen in Portugal aanbiedt. Daarnaast vind je op deze website ook wandelreizen van een aantal van onze collega’s.

Earth Tracks biedt ook wandelvakanties en actieve reizen op mooie bestemmingen in andere landen in Europa en aan de randen hiervan: Nederland, Slovenië, Spanje, Engeland, Georgië, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Polen, Tsjechië, Roemenië en Turkije. Het zijn gebieden waar zij zelf enthousiast over zijn!

De reizen van Earth Tracks vallen onder de GGTO, het reisgarantiefonds voor gespecialiseerde kleinschalige touroperators waardoor je veilig en verzekerd bij ons kunt boeken.
 Earth Tracks is tevens aangesloten bij de VvKR de organisatie voor kleinschalige reisorganisaties.
De reizen van onze collega’s op deze website vallen niet onder Earth Tracks maar boek je bij de reisaanbieder zelf.

Earth Tracks
Tel: 06-21366693
info@earthtracks.nl
K.v.k nr: 34126713

GGTO
VVKR
Copyright Earth Tracks- Evelien Bogaart

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.