De wandelregio’s

Wandelen in de verschillende regio’s van Portugal

In Portugal kun je prachtig wandelen in de verschillende regio’s. Elke streek heeft zo zijn eigen kenmerken. Kies je voor het groene Noorden van het land met haar rustige kust, granieten huizen en imposante natuurgebieden of liever Centraal Portugal met haar heuvels, rivieren, bossen en leistenendorpjes. Of misschien gaat je voorkeur uit naar het zuiden: naar de Alentejo met haar ongerepte ruige kust, slaperige dorpen en eeuwenoude kurkeiken. En vergeet ook de Algarve niet waar je prachtig kunt wandelen langs ruige kliffen, beboste heuvels, kurkeikenbossen en traditionele dorpen. Wij bieden kleinschalige wandelreizen en wandelvakanties in verschillende regio’s van Portugal.

Wandelen in Noord Portugal

Noord Portugal is landelijk, groen, kalm en traditioneel. Je kunt hier wandelen langs eindeloze wijngaarden, historische steden, rustige stranden en door imposante natuurgebieden zoals Peneda-Geres.
Peneda-Geres is het enige nationale park van Portugal en een prachtig, ruig gebied voor een wandelreis. Hier vind je ruige granieten bergketens maar ook vruchtbare, groene dalen met traditionele dorpen.
Door het Noorden loopt de Caminho Portugues, de Portugese route van de Camino de Santiago. Het is eeuwenlang één van de belangrijkste pelgrimroutes naar Santiago geweest. Je vindt hier ook het Atlantische kustpad. Wandelend over dit pad maak je van dichtbij het strandleven mee: de vissers, de havenplaatsjes en de altijd veranderlijke krachtige oceaan.

Wandelen in Centraal Portugal

Het midden van Portugal wordt ook wel het groene hart genoemd. Hier ligt de hoogste berg van Portugal, de Serra da Estrela (1992 m). Deze streek biedt een gevarieerd landschap met bossen, rivieren, stuwmeren, natuurparken en een bergachtig binnenland. Het is een interessant en mooi gebied voor een wandelreis.
In deze regio vind je ook de Aldeias do Xisto oftwel de schist dorpen. Er zijn er in totaal 27 in Centraal Portugal. De tijd lijkt in deze dorpen veelal stil te hebben gestaan. Mooie wandelroutes verbinden de dorpen met elkaar.
Centraal Portugal staat ook bekend om haar mooie oude steden waar je heerlijk kunt dwalen door de smalle straatjes en je je kunt vergapen aan de prachtige panden.

De hevige branden in 2017 hebben veel invloed op onze wandelroutes gehad daarom bieden wij momenteel geen wandeltochten in Centraal Portugal aan.

Wandelen in de Alentejo

In het zuidwesten van de Alentejo vind je één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. Hier loopt ook de lange afstand wandelroute de Rota Vicentina, in 2016 uitgeroepen tot één van de beste wandelbestemmingen in Europa! Hier wandel je langs ongerepte kust met stille stranden en verder over de groene heuvels van het slaperige platteland van de Alentejo.

De Noord Alentejo wordt door velen over het hoofd gezien. Onbegrijpelijk voor zo’n mooie streek, maar het zal aan de locatie liggen: ver weg gestopt tegen de Spaanse grens aan en in het Noorden tegen Centraal Portugal aanschurkend. Dit deel wordt wel “de andere Alentejo” genoemd en is veel groener en waterrijker dan de zuidelijke helft. Je kunt hier prachtig wandelen langs rivieren, beekjes, oude watermolens en kastelen.

Wandelen in de Algarve

De Algarve is een prachtige bestemming in Portugal voor een wandelvakantie. De zuidwestkust is wild en ongerept. Hierachter vind je het binnenland met beboste heuvels, olijfgaarden en kurkeikenbossen. En hier weer achter, de bergen van het natuurgebied Monchique met de hoogste bergtop van de Algarve: de Foia 902 m.
In het oosten van de Algarve, langs de rivier de Guadiana die de grens met Spanje vormt, kun je ook prachtig wandelen. Je komt langs kleine, traditionele dorpen met kastelen hoog op de heuvels.

In de Algarve vind je zowel de lange afstandswandelroute de Rota Vicentina die langs de kust loopt, de GR Guadiana in het Oosten, langs de grensrivier met Spanje en de Via Algarviana die oost en west Algarve met elkaar verbindt. Mooie routes die je een heel ander beeld van de Algarve geven dan het “zon, zee en zand” imago dat bij velen leeft.

 

Reisgarantiefonds en VvKR

Deze pagina is een initiatief van de reisorganisatie Earth Tracks die kleinschalige wandelreizen en wandelvakanties in Portugal organiseert. 
Earth Tracks biedt tevens wandelreizen in Spanje, Griekenland, Georgië, Bulgarije, Roemenië, Marokko, Tsjechië, Polen en Turkije. Gebieden waar zij zelf erg enthousiast over zijn!
Earth Tracks is aangesloten bij de GGTO, het reisgarantiefonds voor gespecialiseerde kleinschalige touroperators waardoor je veilig en verzekerd bij ons kunt boeken.
 Earth Tracks is tevens lid van de VvKR de organisatie voor kleinschalige reisorganisaties.

Earth Tracks
Tel: 06-21366693
info@earthtracks.nl
K.v.k nr: 34126713

GGTO
VVKR
Copyright Earth Tracks- Evelien Bogaart

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.