Wandelroutes

Lange afstand wandelroutes in Portugal

Portugal heeft een aantal mooie lange afstand wandelroutes. De nieuwste hiervan is de Rota Vicentina die door de Alentejo en de Algarve leidt en snel aan populariteit wint. Ook de al wat oudere Via Algarviana die van de oostelijke naar de westelijke Algarve loopt, begint steeds meer wandelaars te trekken. Minder bekend zijn de Portugues Caminho, de Portugese route die naar Santiago de Compostela leidt en de Grande Rota Aldeias Historicas die een aantal prachtige historische dorpen in Midden Portugal met elkaar verbindt.

Rota Vicentina

In het zuidwesten van de Alentejo en de Algarve vind je één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. Hier loopt ook de lange afstand wandelroute de Rota Vicentina, in 2016 uitgeroepen tot één van de beste wandelbestemmingen in Europa!

Deze 400 km lange wandelroute bestaat uit twee takken en acht rondtochten en verrast door de diversiteit van de landschappen.

De Caminho histórico – Historische weg is met 230 km het langste pad en loopt van Santiago do Cacém tot aan de kaap Cabo de São Vicente. Het is een landelijke route met 12 etappes die loopt over bospaden, door eeuwenoude kleine stadjes en dorpen.

Het Trilho dos pescadores – Visserspad is een 120 km lange kustroute langs steile kliffen en prachtige stranden. Het volgt de paden die de vissers gebruiken om bij hun favoriete hengelspots te komen. Het loopt van Porto Covo tot Odeceixe. Deze route is ingedeeld in vier etappes en vijf extra rondtochten.

Elke etappe is maximum 25 km lang en kan in een dag worden afgelegd.

Wie weinig tijd heeft kan kiezen voor de rondwandelingen. Die zijn korter en hebben altijd het begin- en eindpunt op dezelfde plaats. Deze aanvullende routes zijn een verrijking van de hoofdroutes. Ze zijn samen ongeveer 90 km lang en te vinden in Almograve, São Luís, Troviscais, Santa Clara, Sabóia, Bordeira en Carrapateira.

Wij bieden verschillende wandelreizen aan op de Rota Vicentina zowel individueel als groepsreis met kleine groep. De bagage wordt voor je vervoerd.

 

 

 

Caminho Portugues

De Caminho Portugues is de Portugese route van de Camino de Santiago. Deze pelgrimsroutes die Portugal van zuid naar noord doorkruisen, worden al eeuwenlang door pelgrims gevolgd. Het eindpunt van deze routes is de kathedraal van Santiago de Compostella in Spanje.

De verering van deze heilige kende een hoogtepunt in de Middeleeuwen toen pelgrims uit heel Europa hier naartoe kwamen. In Portugal was dat vooral vanaf de 12e eeuw met de stichting van de Portugese natie.

Afhankelijk van de vertrekplaats van de pelgrims bestonden er verschillende routes naar Santiago. Vandaag de dag kunnen we drie hoofdroutes onderscheiden.
De oudste is de Caminho do Norte –de route van het Noorden-, deze start bij de kathedraal Sé in Porto en loopt langs Rates, Ponte de Lima, Valença en verder door Spanje.

Een andere variant is de Caminho da Geirade oude Romeinse route– die Gerês doorkruist tot in Portela do Homem.
Verder was er nog de Caminho da Costakustweg van het noorden– die ook vanuit Porto vertrekt en via o.a. Viana do Castelo en Caminha loopt, waar je de grens met Spanje kunt oversteken of de route verder kunt volgen tot in Valença.

Wij bieden een mooie individuele wandelreis op de Caminho Portugues aan. Je wandelt over de centrale route van Ponte de Lima naar Valenca. Daarna keer je via de Atlantische route langs de kust terug naar Viana do Castela. Tijdens deze mooie trektocht wordt de bagage voor je vervoerd en overnacht je in fijne en comfortabele accommodaties.

Via Algarviana

Met de Via Algarviana oftwel de weg door de Algarve leer je een andere kant van de Algarve kennen – in het rustige, groene binnenland liggen traditionele dorpen en mooie landschappen verborgen.

Het was oorspronkelijk een religieus pad waarover pelgrims naar de kaap bij Sagres liepen, waar de relikwieën van de heilige São Vicente waren gevonden. De route loopt vanaf Alcoutim, vlakbij de rivier de Guadiana, tot aan de kaap Cabo de São Vicente.

De tocht leidt door een heuvellandschap en door het lage Monchique gebergte en beslaat ongeveer 300 km, verdeeld over 14 etappes die starten en eindigen op plaatsen waar je kunt overnachten en eten. In sommige delen van het gebied zijn weinig accommodaties te vinden waardoor een aantal van de trajecten erg lang zijn. De route wordt aangegeven met wegwijzers en informatieborden en doorkruist de hele regio.

Het is mogelijk om de Via Algarviana met de Rota Vicentia te combineren, dit kan bijvoorbeeld door vanuit het Monchique gebergte door te lopen naar Aljeziur aan de westkust. Je kunt ook vanuit Cabo de São Vicente noordwaarts de Rota Vicentina volgen.

Wij bieden een individuele wandelreis “Van de bergen naar de zee” aan. Een mooie combinatie van de Via Algarviana en de Rota Vicentina. De bagage wordt voor je vervoerd.

Grande Rota Aldeias Históricas – GR22

De Historische dorpen route is een lange afstand wandelroute voor de avontuurlijke wandelaar met een goede conditie. Het is een prachtige maar uitdagende tocht. De GR22 verbindt de historische dorpen van midden Portugal met elkaar. De route leidt door dunbevolkte gebieden in het oostelijke deel van Portugal bij de Spaanse grens en gaat verder door de Serra da Estrela, het hoogste gebergte van Portugal met de “Torre” als hoogste piek van 1993 meter hoog. Het is een indrukwekkend landschap met fascinerende rotsformaties, granieten huizen, rivieren en meren.

De volledige route verbindt 14 historische dorpen met elkaar met vele culturele en historische hoogtepunten. De totale route is 565 km maar de route is onder te verdelen in een Zuidelijke en een Noordelijke lus.

Op de Noordelijke lus vind je 8 historische dorpen: Sortelha, Castelo Mendo, Almeida, Castelo Rodrigo, Marialva, Trancoso, Linhares da Beira, Belmonte. Lengte: 328 km, duur: 14 – 16 dagen.

De Zuidelijke lus verbindt de volgende  6 dorpen met elkaar: Sortelha, Belmonte, Piódão, Castelo Novo, Idanha-a-Velha, Monsanto. Lengte:  337 km, duur: 15-17 dagen.

Klik HIER voor de kaart en meer info.
Wij bieden momenteel geen wandelreis op deze route aan maar met ons individuele wandelarrangement in Centraal Portugal loop je ook langs historische leistenen dorpen.

 

Reisgarantiefonds en VvKR

Deze pagina is een initiatief van de reisorganisatie Earth Tracks die kleinschalige wandelreizen en wandelvakanties in Portugal organiseert. 
Earth Tracks biedt tevens wandelreizen in Spanje, Griekenland, Georgië, Bulgarije, Roemenië, Marokko, Tsjechië, Polen en Turkije. Gebieden waar zij zelf erg enthousiast over zijn!
Earth Tracks is aangesloten bij de GGTO, het reisgarantiefonds voor gespecialiseerde kleinschalige touroperators waardoor je veilig en verzekerd bij ons kunt boeken.
 Earth Tracks is tevens lid van de VvKR de organisatie voor kleinschalige reisorganisaties.

Earth Tracks
Tel: 06-21366693
info@earthtracks.nl
K.v.k nr: 34126713

GGTO
VVKR
Turkije Natuurlijk reizen
Copyright Earth Tracks- Evelien Bogaart

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.